Loading... 2 0 20 0 false
 
Credit Name
Ramos, Fernando
 
Name
Ramos, Fernando
 
Variants
Ramos, F.
Ramos, Fernando J.
 
 
Scopus Author ID
 
Status
UC Researcher
Loading... 3 0 20 0 false

Publications

Refined By:
Date Issued:  [2000 TO 2024]

Results 1-101 of 101 (Search time: 0.002 seconds).

Issue DateTitleAuthor(s)TypeAccess
112-Dec-2019Accumulation of pharmaceuticals in aquaculture matrices : from fish to algaeRosa, João Bruno Coutinho Queirós doctoralThesisopenAccess
2Jul-2014Alimentação e envelhecimentoLopes, Soraia Daniela ReisotheropenAccess
322-Sep-2017Anti-inflamatórios e Alimentos: alguns exemplos de prós e contras de uso concomitante.Correia, Flávio Manuel Pinto masterThesisopenAccess
418-Dec-2012Antibiotics in the Environment. Experimental Research on the Effects of Furaltadone, Chloramphenicol and Sulfathiazole on the Non-Target Species Ulva lactuca LFerreira, Sara Isabel Falcão Navarro Leston doctoralThesisopenAccess
528-Jun-2019Antimicrobial residues in aquaculture species for human consumption: analytical determination and assessment of related public health hazardsFerraz, Lúcia Maria Loureiro SantosdoctoralThesisopenAccess
618-Dec-2020Atividade Biológica das FramboesasPoeira, Rita LopesmasterThesisopenAccess
72009Avaliação da composição em micronutrientes do tomate consoante a variedade e modo de colheitaCosta, Francelina Faria masterThesisopenAccess
8Sep-2013Avaliação da resistência antimicrobiana de Aeromonas sp. e Enterobacteriaceae em robalo e dourada provenientes de sistemas de aquaculturaGastalho, Soraia CasalmasterThesisopenAccess
910-Jul-2018Avaliação de risco de teores de zinco e cobre em fígado de leitão.Coelho, Teresa Sofia Lopes masterThesisembargoedAccess
102015Avaliação de compostos bioativos em farinhas de trigo melhoradas geneticamente : fibra e aribinoxilanosFonseca, Ayrlana da SilvamasterThesisembargoedAccess
112014Avaliação do risco da exposição a substâncias estimulantes (cafeína, taurina e glucuronolactona) em adolescentes do Distrito de LisboaGaspar, Susana da SilvamasterThesisopenAccess
1230-Jul-2019Avaliação do teor em Hidrocarbonetos Aromáticos Policíclicos em mel da zona centro e a sua relação com os incêndios de 2017Silva, Tânia Filipa Lopes damasterThesisopenAccess
132015Avaliação microbiológica de refeições servidas em cantina universitáriaCorreia, Jessica LinomasterThesisembargoedAccess
142021Bioactive Edible Films and Coatings Based in Gums and Starch: Phenolic Enrichment and Foods ApplicationPedreiro, Sónia Raquel Jorge ; Figueirinha, Artur ; Silva, Ana Sanches ; Ramos, Fernando articleopenAccess
1510-May-2023Brazzein and Monellin: Chemical Analysis, Food Industry Applications, Safety and Quality Control, Nutritional Profile and Health ImpactsSaraiva, Ariana ; Carrascosa, Conrado; Ramos, Fernando ; Raheem, Dele; Pedreiro, Sónia ; Vega, Angelo; Raposo, AntónioarticleopenAccess
1623-Jul-2018Caracterização do perfil fenólico e atividade antioxidante de sumo de uvas portuguesasBrasoveanu, Olga masterThesisembargoedAccess
1725-Dec-2022Citrus By-Products: Valuable Source of Bioactive Compounds for Food ApplicationsAndrade, Mariana A. ; Barbosa, Cássia H.; Shah, Muhammad Ajmal; Ahmad, Nazir; Vilarinho, Fernanda; Khwaldia, Khaoula; Silva, Ana Sanches ; Ramos, Fernando articleopenAccess
1811-Feb-2009Clenbuterol Storage Stability in the Bovine Urine and Liver Samples Used for European Official Control in the Azores Islands (Portugal)Pinheiro, Isabel ; Jesuíno, Bruno ; Barbosa, Jorge ; Ferreira, Humberto ; Ramos, Fernando ; Matos, José ; Silveira, Maria Irene Noronha da articleopenAccess
1919-Feb-2023Coconut Sugar: Chemical Analysis and Nutritional Profile; Health Impacts; Safety and Quality Control; Food Industry ApplicationsSaraiva, Ariana ; Carrascosa, Conrado; Ramos, Fernando ; Raheem, Dele; Lopes, Maria ; Raposo, AntónioarticleopenAccess
20May-2016Comparação dos métodos de análise utilizados para a determinação de cloro residual livre na água destinada ao consumo humano, pelos analisadores online, fotómetros portáteis e espetrofotómetro UV-VISPires, Eugénia Maria Santos Dias da Conceição do RosáriomasterThesisopenAccess
2114-Jul-2017Comparative study of two tanks of syrah wine with same harvest fermented by two different Saccharomyces cerevisiae strainsCarreira, Filipa Vieira masterThesisopenAccess
222023Comprehensive assessment of different extraction methodologies for optimization and validation of an analytical multi-method for determination of emerging and regulated mycotoxins in maize by UHPLC-MS/MSLeite, Marta ; Freitas, Andreia; Barbosa, Jorge; Ramos, Fernando articleopenAccess
232015Contribuição para o desenvolvimento de suplemento alimentar proteico e antioxodante produzido a partir de subprodutos da indústria alimentarBorralho, André Duarte Morais Guerreiro de AlmeidamasterThesisembargoedAccess
2427-Jul-2015Contributo dos marcadores de síntese e de absorção do colesterol na terapêutica hipocolesterolemianteRamalho, Isabel Maria Aguilar Cabral Andrade doctoralThesisopenAccess
252003Control of the illegal use of clenbuterol in bovine productionCristino, Assunção ; Ramos, Fernando ; Silveira, Maria Irene Noronha da articleopenAccess
261-Sep-2023Correction: Raposo et al. The Role of Food Supplementation in Microcirculation-A Comprehensive Review. Biology 2021, 10, 616Raposo, António; Saraiva, Ariana ; Ramos, Fernando ; Carrascosa, Conrado; Raheem, Dele; Bárbara, Rita; Silva, HenriquearticleopenAccess
2728-Dec-2020Crepis vesicaria L. subsp. taraxacifolia Leaves: Nutritional Profile, Phenolic Composition and Biological PropertiesPedreiro, Sónia ; da Ressurreição, Sandrine; Lopes, Maria ; Cruz, Maria Teresa ; Batista, Teresa ; Figueirinha, Artur ; Ramos, Fernando articleopenAccess
28Jun-2014Desenvolvimento de metodologias de biologia molecular para a detecão de carne de cavalo (Equus caballus) em produtos cárneosMeira, Liliana de CastromasterThesisopenAccess
292015Desenvolvimento de metodologias de biologia molecular para a deteção de Cynara scolymus e Silybum marianum em suplementos alimentares à base de plantasBatista, Andreia Filipa SimõesmasterThesisembargoedAccess
3017-Oct-2018Desenvolvimento de Novos Alimentos com Propriedades Antioxidantes à base de Tomate e Soro de LeiteCosta, Daniela Cristina Gonçalves masterThesisembargoedAccess
313-Oct-2013Desenvolvimento do método para identificação e quantificação de fitosteróis no suplemento alimentar sob a forma de comprimidoSilva, Ana Patrícia Ferreira Vicente damasterThesisopenAccess
3224-Oct-2018Desenvolvimento e análise do perfil nutricional e antioxidante de um novo alimento produzido a partir de subprodutos da indústria queijeira, soro de leite de cabra e indústria hortofrutícula, morangos frescos não comercializáveisSantos, Rita Margarida Martins dos masterThesisembargoedAccess
33Nov-2011Desenvolvimento e optimização de uma metodologia analítica para a determinação de a-e B-amanitina em urina humana por LC-MS/MSLeite, Marta Sofia Carvalho Ferreira Malheiro masterThesisopenAccess
3410-Mar-2014Deteção de DNA de ruminante por RT-PCR em alimentos para animais : implementação e validação do método PCR em tempo real na deteção proteínas animais transformadas em alimentos para animaisReis, Neusa Sofia Coimbra dosmasterThesisopenAccess
3517-Oct-2018Deteção e quantificação de resíduos de antibióticos em Salmão do Atlântico (Salmo salar) proveniente de aquaculturaGaspar, Ana Filipa Branco masterThesisopenAccess
364-Dec-2020Deteção e Quantificação de Resíduos de Antibióticos por UHPLC-ToF-MS em Fígado e Rim de Leitões para Consumo HumanoCruz, Carlota de Oliveira Gamboa emasterThesisopenAccess
372015Deteção e quantificação de soja geneticamente modificada em alimentos por técnicas baseadas na reação em cadeia da polimeraseGrazina, Liliana GonçalvesmasterThesisembargoedAccess
382007Determination of nitrofurans in animal feeds by liquid chromatography-UV photodiode array detection and liquid chromatography-ionspray tandem mass spectrometryBarbosa, Jorge ; Moura, Sara ; Barbosa, Rita ; Ramos, Fernando ; Silveira, Maria Irene Noronha da articleopenAccess
392007Determination of the furaltadone metabolite 5-methylmorpholino-3-amino-2-oxazolidinone (AMOZ) using liquid chromatography coupled to electrospray tandem mass spectrometry during the nitrofuran crisis in PortugalBarbosa, Jorge ; Ferreira, Maria ; Ramos, Fernando ; Silveira, Maria Irene Noronha da articleopenAccess
40Nov-2013Development and validation of a multi-residue and multiclass ultra-high-pressure liquid chromatography-tandem mass spectrometry screening of antibiotics in milkFreitas, Andreia ; Barbosa, Jorge ; Ramos, Fernando articleopenAccess
4128-Jul-2015Development and Validation of Analytical Methodologies for the Determination of Antibiotics in Food of Animal Origin for Human ConsumptionFreitas, Andreia Alexandra Ribeiro doctoralThesisopenAccess
4217-Oct-2013Development, optimization and application of an analytical methodology by ultra performance liquid chromatography–tandem mass spectrometry for determination of amanitins in urine and liver samplesLeite, Marta ; Freitas, Andreia ; Azul, Anabela Marisa ; Barbosa, Jorge ; Costa, Saul ; Ramos, Fernando articleopenAccess
432014Distribution of PCDD/Fs and dioxin-like PCBs in sediment and plants from a contaminated salt marsh (Tejo estuary, Portugal)Nunes, Margarida ; Vernisseau, Anaïs ; Marchand, Philippe ; Le Bizec, Bruno ; Ramos, Fernando ; Pardal, M. A. articleopenAccess
4416-Apr-2022Efficacy of Whey Protein Film Incorporated with Portuguese Green Tea (Camellia sinensis L.) Extract for the Preservation of Latin-Style Fresh CheeseRobalo, João ; Lopes, Maria ; Cardoso, O. M. ; Silva, Ana Sanches ; Ramos, Fernando articleopenAccess
452015Estudo da capacidade antioxidante de cogumelos comestíveisSilva, Nuno GomesmasterThesisopenAccess
4616-Oct-2017Estudo dos efeitos antioxidante e anti-inflamatório do chocolate preto e da pasta de cacauHenriques, Ana Catarina Ramalho masterThesisopenAccess
4725-Oct-2019Um Estudo Sobre o Desperdício Alimentar - O Caso da Escola de Hotelaria e Turismo de CoimbraSalomé, Inês Filipa JorgemasterThesisopenAccess
4822-Jan-2023Exploiting the Crithmum maritimum L. Aqueous Extracts and Essential Oil as Potential Preservatives in Food, Feed, Pharmaceutical and Cosmetic IndustriesPedreiro, Sónia ; Figueirinha, Artur ; Cavaleiro, Carlos ; Cardoso, Olga ; Donato, Maria Manuel ; Salgueiro, Lígia ; Ramos, Fernando articleopenAccess
492023Extending High Fatty Foods Shelf-Life Protecting from Lipid Oxidation and Microbiological Contamination: An Approach Using Active Packaging with Pomegranate ExtractAndrade, Mariana A. ; Rodrigues, Pedro V.; Barros, Carolina; Cruz, Vasco ; Machado, Ana Vera; Barbosa, Cássia H.; Coelho, Anabela; Furtado, Rosália; Correia, Cristina Belo; Saraiva, Margarida ; Vilarinho, Fernanda; Ramos, Fernando ; Silva, Ana Sanches articleopenAccess
501-Mar-2018Filme ativo com extrato de chá verde na preservação de alimentos suscetíveis à oxidação lipídicaMartins, Cristiana Sofia de Figueiredo masterThesisopenAccess
512021Food Safety, Security, Sustainability and Nutrition as Priority Objectives of the Food SectorRaposo, António; Ramos, Fernando ; Raheem, Dele; Saraiva, Ariana; Carrascosa, ConradoarticleopenAccess
522019From laboratory to the field: Validating molecular markers of effect in Folsomia candida exposed to a fungicide-based formulationSimões, Tiago ; Novais, Sara C; Luz, Tiago Natal da ; Renaud, Mathieu ; Leston, Sara ; Ramos, Fernando ; Römbke, Jörg ; Roelofs, Dick; van Straalen, Nico M; Sousa, José P. ; Lemos, Marco Filipe Loureiro articleopenAccess
5310-Mar-2021Highlights of Current Dietary Guidelines in Five ContinentsFernandez, Maria Luz; Raheem, Dele; Ramos, Fernando ; Carrascosa, Conrado; Saraiva, Ariana ; Raposo, AntónioarticleopenAccess
5414-Dec-2020A importância dos manipuladores de alimentos e as toxinfeções alimentares: estudo de casoSeco, Ana Rita MartinsmasterThesisopenAccess
5512-Oct-2018Interações Alimento-Medicamento no Tratamento da HipertensãoCouto, Ana Rosa Dias masterThesisopenAccess
56Jul-2014Interações entre suplementos alimentares e medicamentos: o papel do farmacêuticoMarques, Ana Luísa GonçalvesotheropenAccess
57Jul-2014Intervenção farmacêutica na compliance da antibioterapiaCorreia, Maria da Conceição DuarteotheropenAccess
582003Intoxicação Por Agonista Beta AdrenérgicoCarrola, Paulo ; Devesa, Nuno ; Silva, José Manuel ; Ramos, Fernando ; Alexandrino, Mário B. ; Moura, José J. articleopenAccess
5922-Jun-2023LDPE and PLA Active Food Packaging Incorporated with Lemon by-Products Extract: Preparation, Characterization and Effectiveness to Delay Lipid Oxidation in Almonds and Beef MeatAndrade, Mariana A. ; Barbosa, Cássia H.; Mariño-Cortegoso, Sandra; Barbosa-Pereira, Letricia; Sendón, Raquel; Buonocore, Giovanna G.; Stanzione, Mariamelia; Coelho, Anabela; Correia, Cristina Belo; Saraiva, Margarida ; Quirós, Ana Rodríguez-Bernaldo de; Vilarinho, Fernanda; Khwaldia, Khaoula; Silva, Ana Sanches; Ramos, Fernando articleopenAccess
6020-Jul-2020Maltitol: Analytical Determination Methods, Applications in the Food Industry, Metabolism and Health ImpactsSaraiva, Ariana ; Carrascosa, Conrado; Raheem, Dele; Ramos, Fernando ; Raposo, AntónioarticleopenAccess
6119-Feb-2021Microbial Biofilms in the Food Industry-A Comprehensive ReviewCarrascosa, Conrado; Raheem, Dele; Ramos, Fernando ; Saraiva, Ariana ; Raposo, AntónioarticleopenAccess
62Sep-2014Multi-residue and multi-class method for the determination of antibiotics in bovine muscle by ultra-high-performance liquid chromatography tandem mass spectrometryFreitas, Andreia ; Barbosa, Jorge ; Ramos, Fernando articleopenAccess
63Nov-2014Multidetection of antibiotics in liver tissue by Ultra-High-Pressure-Liquid-Chromatography tandem Mass SpectrometryFreitas, Andreia ; Barbosa, Jorge ; Ramos, Fernando articleopenAccess
6418-Oct-2019Multideteção de resíduos de antibióticos em fígado de leitão proveniente da região da Bairrada.Magalhães, Daniela da SilvamasterThesisopenAccess
652023Mycotoxins and Maize Value Chain: Multi-Matrix and Multi-Analyte Tools towards Global Feed and Food SafetyLeite, Marta ; Freitas, Andreia ; Barbosa, Jorge; Ramos, Fernando articleopenAccess
662023Mycotoxins in Raw Bovine Milk: UHPLC-QTrap-MS/MS Method as a Biosafety Control ToolLeite, Marta ; Freitas, Andreia; Barbosa, Jorge; Ramos, Fernando articleopenAccess
6728-Aug-2020Natural Sweeteners: The Relevance of Food Naturalness for Consumers, Food Security Aspects, Sustainability and Health ImpactsSaraiva, Ariana ; Carrascosa, Conrado; Raheem, Dele; Ramos, Fernando ; Raposo, AntónioarticleopenAccess
6825-Sep-2017Non-coeliac gluten sensitivity and coeliac disease: analysis of a Portuguese populationAntunes, Joana Clímaco Henggeler masterThesisopenAccess
6916-Sep-2019"Novos Suplementos Alimentares" em Farmácia ComunitáriaCorreia, Ricardo Filipe CastromasterThesisopenAccess
7016-Sep-2019Nutricosméticos: suplementos alimentares ou muito mais que isso?Caldeira, Ana Rosa Cardoso SerranomasterThesisclosedAccess
711-Jun-2016Occurrence, fate and effects of azoxystrobin in aquatic ecosystemsRodrigues, Elsa Teresa Santos doctoralThesisopenAccess
7227-Feb-2014Persistent organic pollutants in Portuguese estuaries: occurrence and distribution of PCDD/Fs and dioxin-like PCBsCardoso, Margarida doctoralThesisembargoedAccess
732023Pharmaceuticals in Coastal Waters: An UHPLC-TOF-MS Multi-Residue ApproachLeston, Sara ; Freitas, Andreia; Rosa, João ; Vila Pouca, Ana Sofia; Barbosa, Jorge; Reis-Santos, Patrick ; Fonseca, Vanessa F.; Pardal, Miguel ; Ramos, Fernando articleopenAccess
7425-Jul-2018Potencial antimicrobiano de subprodutos de Thymus mastichina e Origanum vulgare como possíveis ingredientes em rações animaisBrenha, Ana Miguel Jorge masterThesisembargoedAccess
752008Production of “in house” reference materials for ELISA screening of bovine urine and liver samples for clenbuterolPinheiro, Isabel ; Jesuíno, Bruno ; Barbosa, Jorge ; Ramos, Fernando ; Matos, José ; Silveira, Maria Irene Noronha da articleopenAccess
76Jul-2014Produção de carbapenamases em enterobactérias: impacto na saúde públicaBernardino, Marisa NetootheropenAccess
772004Proposed guidelines for clenbuterol food poisoningRamos, Fernando ; Silveira, Irene ; Silva, José M. ; Barbosa, Jorge ; Cruz, Clara ; Martins, José ; Neves, Celeste ; Alves, Carlos articleopenAccess
7831-May-2023Pterospartum tridentatum Liqueur Using Spirits Aged with Almond Shells: Chemical Characterization and Phenolic ProfileGarcia, Cátia Domingues ; Dias, Maria Inês; Henriques, Marta H. F.; Barros, Lillian; Ramos, Fernando articleopenAccess
792015Qualidade microbiológica e físico : química de queijo fresco de leite de cabra produzido em Cabo VerdeSantos, Edson Vladimiro Alves Cabral dosmasterThesisembargoedAccess
8010-Oct-2019Quality and safety of edible seaweeds from the Portuguese coastSaraiva, Ariana Maria FigueiredomasterThesisopenAccess
8124-Apr-2023Quality of Life Perception among Portuguese Celiac Patients: A Cross-Sectional Study Using the Celiac Disease Questionnaire (CDQ)Chaves, Cláudia; Raposo, António; Zandonadi, Renata Puppin; Nakano, Eduardo Yoshio; Ramos, Fernando ; Teixeira-Lemos, Edite articleopenAccess
822013Quantificação de astaxantina e α-tocoferol em lagostim Procambarus clarkii e seus subprodutos por UHPLC-DAD e determinação da sua actividade antioxidanteRicardo, Patrícia Manuela NunesmasterThesisopenAccess
8319-Jul-2019Queijos mozzarella e burrata no mercado português só com origem em leite de búfala?Vale, Catarina Isabel Barreto domasterThesisopenAccess
849-Oct-2023Regulated and Emerging Mycotoxins in Bulk Raw Milk: What Is the Human Risk?Leite, Marta ; Freitas, Andreia; Barbosa, Jorge; Ramos, Fernando articleopenAccess
858-Sep-2017Relatórios de Estágio e Monografia intitulada "A Importância dos Minerais Crómio, Zinco e Ferro no Doente Diabético".Dias, João Miguel Miranda masterThesisopenAccess
8625-Jul-2018Relatórios de Estágio e Monografia intitulada “Intercetando a iniciação, promoção e progressão do carcinoma da mama: O papel de uma dieta vegan”Valença, Daniela Filipa dos Santos masterThesisopenAccess
87Jul-2014Suplementação de iodo na gravidez e lactaçãoFonseca, Lídia Maria de SousaotheropenAccess
8820-Sep-2017"Suplementação direcionada para o sono – a melatonina como constituinte"Gaspar, Rita Sofia Rosado masterThesisopenAccess
8910-Oct-2018Suplementos alimentares à base de plantas com atividade antioxidanteBarbosa, Luís André da Costa masterThesisopenAccess
9010-Sep-2018Suplementos alimentares para idosos: moda ou necessidade?Ribeiro, Catarina Manuela Barbosa masterThesisopenAccess
9112-May-2021Texture-Modified Food for Dysphagic Patients: A Comprehensive ReviewRaheem, Dele; Carrascosa, Conrado; Ramos, Fernando ; Saraiva, Ariana ; Raposo, AntónioarticleopenAccess
92Sep-2011Técnicas numéricas em tópicos regulamentares: A comercialização de medicamentos para uso veterinárioGabriel, Dulce Raquel Alves da Costa masterThesisopenAccess
932014The influence of sulfathiazole on the macroalgae Ulva lactucaLeston, Sara ; Nunes, Margarida ; Viegas, Ivan ; Nebot, Carolina ; Cepeda, Alberto ; Pardal, M. A. ; Ramos, Fernando articleopenAccess
942022The Prevalence of Polypharmacy and Potentially Inappropriate Medications and Its Relationship with Cognitive Status in Portuguese Institutionalized Older Adults: A Cross-Sectional StudyCaçador, Catarina ; Teixeira-Lemos, Edite ; Oliveira, Jorge; Pinheiro, João ; Teixeira-Lemos, Luís; Ramos, Fernando articleopenAccess
955-Apr-2021The Relationship between Nutritional Status and Functional Capacity: A Contribution Study in Institutionalised Portuguese Older AdultsCaçador, Catarina ; Teixeira-Lemos, Edite ; Oliveira, Jorge; Pinheiro, João ; Mascarenhas-Melo, Filipa; Ramos, Fernando articleopenAccess
96Aug-2023The role of endocrine disruptors in female infertilitySilva, Ana Beatriz P. ; Carreiró, Filipa ; Ramos, Fernando ; Silva, Ana Sanches articleopenAccess
972-Jul-2021The Role of Food Supplementation in Microcirculation-A Comprehensive ReviewRaposo, António; Saraiva, Ariana ; Ramos, Fernando ; Carrascosa, Conrado; Raheem, Dele; Bárbara, Rita; Silva, HenriquearticleopenAccess
9830-Sep-2021The Role of Nutritional Status on Polypharmacy, Cognition, and Functional Capacity of Institutionalized Elderly: A Systematic ReviewCaçador, Catarina ; Teixeira-Lemos, Edite ; Martins, Sofia Oliveira; Ramos, Fernando articleopenAccess
992023Towards the Sustainable Exploitation of Salt-Tolerant Plants: Nutritional Characterisation, Phenolics Composition, and Potential Contaminants Analysis of Salicornia ramosissima and Sarcocornia perennis alpiniLopes, Maria Celeste ; Silva, Ana Sanches ; Séndon, Raquel; Barbosa-Pereira, Letricia; Cavaleiro, Carlos ; Ramos, Fernando articleopenAccess
1002023UHPLC-ToF-MS as a High-Resolution Mass Spectrometry Tool for Veterinary Drug Quantification in MilkLeite, Marta ; Marques, Ana Rita; Vila Pouca, Ana Sofia; Barros, Sílvia ; Barbosa, Jorge; Ramos, Fernando ; Afonso, Isabel Maria; Freitas, AndreiaarticleopenAccess
10125-Jul-2019Vitamina D e OsteoporoseBastos, Ana Rita RibeiromasterThesisopenAccess