Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/10316/83625
Title: O Poder de Pistacia lentiscus
Other Titles: The Power of Pistacia lentiscus
Authors: Martins, Eva de Almeida 
Orientador: Simões, Maria Emília da Rocha
Gonçalves, Maria José de Pinho Ferreira Miguel
Keywords: Pistacia lentiscus; Helicobacter pylori; Doença Inflamatória Intestinal; atividade antibacteriana; atividade anti-inflamatória; Pistacia lentiscus; Helicobacter pylori; Inflammatory Bowel Disease; antibacterial activity; anti-inflammatory activity
Issue Date: 24-Jul-2017
Serial title, monograph or event: O Poder de Pistacia lentiscus
Place of publication or event: Faculdade de Farmácia da Universidade de Coimbra
Abstract: Pistacia lentiscus (var. chia), também conhecida como mastic tree, uma pequena árvore pertencente à família Anacardiaceae, é produzida exclusivamente no Sul da ilha de Chios, na Grécia. É usada há mais de 2500 anos em medicina tradicional Grega, mas as suas propriedades vêm descritas nas obras de Heródoto, Dioscórides e Galeno. Vários autores romanos, árabes, do período bizantino e europeus fazem extensas referências às propriedades de mastic, nome dado à resina produzida por P. lentiscus, conhecida por mastic tree. As suas propriedades antibacterianas, especialmente contra Helicobacter pylori, antifúngicas, antioxidantes, anti-inflamatórias, antineoplásicas e citoprotetoras, hepatoprotetoras e antidiabéticas, hipocolesterolémicas, a sua aplicação em Tecnologia Farmacêutica são abordadas nesta monografia no sentido de avaliar o potencial de Pistacia lentiscus como novo agente terapêutico de origem natural. A maioria das publicações existentes sobre Pistacia lentiscus L. refere-se à variedade Pistacia lentiscus var. chia. Num estudo recente realizado pelo Professor Kazim Browicz (Browicz, Plant Systematics and Evolution, 1987), este propõe a substituição de “var.” por “cv.”, uma vez que se trata de um clone cultivado, “cultivated clone”. Ainda assim, numa tentativa de harmonização, na proposta de revisão apresentada pela EMA à Grécia, sugere-se a aceitação de Pistacia lentiscus L., conforme a monografia constante na Farmacopeia Europeia, sem qualquer especificação de variedade ou cultivo (EMA, 2015).
Pistacia lentiscus (var. chia), also known as mastic tree, an evergreen shrub belonging to the Anacardiaceae family, is exclusively cultivated in the southern part of Chios Island, in Greece. It has been used for over 2500 years in traditional Greek medicine, although its properties are mentioned in the works of Herodotus, Dioscorides and Galen. Several Roman, Arab, Byzantine and European authors make extensive references to mastic’s properties, the resin produced by Pistacia lentiscus, known as mastic tree. Its antibacterial properties, especially against Helicobacter pylori, antifungal, antioxidant, anti-inflammatory, anticancer and cytoprotective, hepatoprotective and antidiabetic, hypocholesterolemic properties, its use in Pharmaceutical Technology are analysed in this monograph with the intent of evaluating the potential of Pistacia lentiscus as a new therapeutic agent of natural origin. The vast majority of the existing publications on Pistacia lentiscus L. refers to the variety Pistacia lentiscus var. chia. In a recent study conducted by Professor Kazim Browicz (Browicz, Plant Systematics and Evolution, 1987), Professor Kazim Browicz proposes the use of “cv.” instead of “var.”, given that it is a cultivated clone. In the proposal made by EMA for revision from Greece, it is documented that the best scientific way should be the acceptance in the European Pharmacopoeia’s monograph of the species Pistacia lentiscus L. without any further specified variety or cultivar (EMA, 2015).
Description: Relatório de Estágio do Mestrado Integrado em Ciências Farmacêuticas apresentado à Faculdade de Farmácia
URI: http://hdl.handle.net/10316/83625
Rights: embargoedAccess
Appears in Collections:FFUC- Teses de Mestrado
UC - Dissertações de Mestrado

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