Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/10316/80576
Title: O valor nutricional de opuntia ficus-indica e vantagens da sua introdução na dieta mediterrânea
Authors: Teixeira, Joana Catarina Sousa
Orientador: Castilho, Maria da Conceição Barreto Oliveira
Keywords: Opuntia ficus; Uso terapêutico; Dieta mediterrânica; Alimentos funcionais
Issue Date: Sep-2015
metadata.degois.publication.location: Coimbra
Abstract: Opuntia ficus-indica, originária das altas montanhas vulcânicas do México (Centro e Sul), popularmente conhecida por Figueira da Índia em Portugal Continental e por Tabaibeira na ilha da Madeira, é a planta cujo fruto, o tabaibo tem sido alvo de vários estudos científicos que o identificam como alimento funcional. Este trabalho consiste numa análise com base em 16 artigos científicos, onde serão abordados não só as propriedades do tabaibo, bem como as caraterísticas de toda a planta, Opuntia ficus-indica.
Opuntia ficus-indica, originating in the high volcanic mountains of Mexico (central and southern), popularly known as Figueira da Índia in Portugal and Tabaibeira in Madeira island, is the plant whose fruit, tabaibo, has been the main subject of several scientific studies that identify it as functional food. This study consists in the analysis of 16 scientific articles, and will approach not only the tabaibo properties, as well the characteristics of the entire plant, Opuntia ficus-indica.
Description: Monografia realizada no âmbito da unidade de Estágio Curricular do Mestrado Integrado em Ciências Farmacêuticas, apresentada à Faculdade de Farmácia da Universidade de Coimbra
URI: https://hdl.handle.net/10316/80576
Rights: openAccess
Appears in Collections:FFUC- Teses de Mestrado

Files in This Item:
File Description SizeFormat
Final_Monografia MICF Joana Teixeira.pdf690.98 kBAdobe PDFView/Open
Show full item record

Google ScholarTM

Check


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.