Utilize este identificador para referenciar este registo: https://hdl.handle.net/10316/110939
Título: Metodologias analíticas para determinação das fumonisinas em milho e alimentos à base de milho
Outros títulos: Analitycal metodologies for the determination of fumonisins in maize and maize-based food products
Autor: Lino, Celeste M. 
Silva, Liliana 
Pena, Angelina 
Palavras-chave: fumonisins; analytical methodologies; maize
Data: 2006
Editora: Sociedade Brasileira de Quimica
Projeto: FCT 
POCTI (FEDER) 
Título da revista, periódico, livro ou evento: Quimica Nova
Volume: 29
Número: 2
Resumo: Fumonisins are mycotoxins occurring worldwide, mainly in maize and maize-based food products, which could affect animal and human health. This paper reviews analytical methodologies for the determination of these fungal toxins in foods. It includes extraction, cleanup, derivatization procedures, detection, quantification, and confirmation procedures. Initial attempts at gas chromatographic methods and thin layer chromatography were supplanted by liquid chromatographic methods, mainly performed with fluorometric detection, or mass spectrometry detection, enabling the analysis of polar and thermolabile chemicals without chemical derivatization, which results in lower limits of detection. Alternative methods, such as enzyme linked immunosorbent assay or zone capillary zone electrophoresis, are also described.
URI: https://hdl.handle.net/10316/110939
ISSN: 0100-4042
DOI: 10.1590/S0100-40422006000200021
Direitos: openAccess
Aparece nas coleções:FFUC- Artigos em Revistas Internacionais

Mostrar registo em formato completo

Visualizações de página

36
Visto em 8/mai/2024

Downloads

15
Visto em 8/mai/2024

Google ScholarTM

Verificar

Altmetric

Altmetric


Este registo está protegido por Licença Creative Commons Creative Commons