Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/10316/99464
Title: A Doçaria e o desenvolvimento local – Dos lugares às redes. O Património da Doçaria do médio Ave
Other Titles: Confectionery and local development – ​​From places to networks. The Heritage of Sweets of the Medium Ave
Authors: Freitas, Januário Jordão Azevedo de
Orientador: Santos, Norberto Nuno Pinto dos
Keywords: Doces Conventuais; Pudim Abade Priscos; Jesuítas; Bolinhol; Pão-de-ló de Marguerida; Cakes; Puddings
Issue Date: 7-Dec-2021
Serial title, monograph or event: A Doçaria e o desenvolvimento local – Dos lugares às redes. O Património da Doçaria do médio Ave
Place of publication or event: Fafe
Abstract: Dada a atual situação económica do país, tem-se verificado uma tendência aumento de qualidade e aumento da oferta do turismo nacional. Face aos constrangimentos económicos, há uma maior dificuldade na capitalização de recursos financeiros para férias internacionais, ou um tempo de lazer familiar, vendo-se obrigados a reajustar os seus hábitos turísticos. Esse ajustamento passou por escolherem ficar dentro do próprio país e usufruir do que tão bem o caracteriza: hospitalidade, clima e gastronomia. Tendo em conta o contexto e no seguimento de uma valorização do património português, o presente trabalho de investigação irá centrar-se no património da doçaria do Médio Ave.O trabalho é desenvolvido em torno de uma investigação exploratória que teve como objetivo caracterizar o perfil do visitante enquanto consumidor de doces conventuais e saber qual o conhecimento dos mesmos, no decorrer da Feira anual da Doçaria Conventual em Guimarães. Esta Feira denominada “Doçaria no Convento” é uma mostra anual de doces conventuais, tendo decorrido no ano de 2019 entre os dias 12 e 14 de abril, no Claustro do Antigo Convento de Santa Clara - atual Câmara Municipal de Guimarães. Esta iniciativa pretende reavivar a memória de outros tempos na área dos doces, procurando manter viva a tradição da doçaria conventual, em terras vimaranenses. O local escolhido remonta a tempos passados, onde as freiras que se dedicavam às práticas religiosas, também se dedicavam à confeção de doces.Pretende-se com este trabalho, reavivar a tradição da doçaria conventual vimaranense, mas também dar a conhecer o que de melhor se faz em termos de doçaria conventual portuguesa. Uma vertente gastronómica carregada de história e costumes.
Given the current economic situation of the country, there has been an increase in quality and offer of national tourism. Considering the economic restrains, there is a higher difficulty on capitalizing economic resources for international destinations or family vacation, making people adjust their tourism habits. This readjustment led people to make a decision of staying in the country and enjoy what is so characteristic: hospitality, climate and gastronomy.Considering the context and an appreciation of Portuguese patrimony, the present research will focus on the heritage of sweets from the region of Médio Ave.A work that was developed around an exploratory investigation that had the objective of characterizing the profile of the visitor as a consumer of convent sweets and what was their knowledge, during the annual fair dedicated to conventual sweets in Guimarães. This fair called "Doçaria no Convento" is an annual show of convent sweets, which took place in 2019 between the 12th and 14th of April, in the Cloister of the Old Convent of Santa Clara - now the Municipal Council of Guimarães. This initiative aims to revive the memory of other times in the area of sweets, trying to keep alive the tradition of conventual sweets, in Vimaranian lands. The chosen place goes back to times past, where the nuns who dedicated themselves to the religious practices, also dedicated to the making of sweets.Emphasizing the intention of this work to revive the tradition of the Vincentian conventual confectionery, but also to make known what is best done in terms of Portuguese conventual sweets. A gastronomic slope loaded with history and customs.Regarding the empirical dimension of the research, it was intended to present a review of the literature on cultural heritage, from the perspective of what is material and immaterial: gastronomy and events. Starting from a general framework on the theme and area of study, focusing on the national confrere movement and with a special emphasis on territorial marketing of target areas.
Description: Dissertação de Mestrado em Alimentação: Fontes, Cultura e Sociedade apresentada à Faculdade de Letras
URI: https://hdl.handle.net/10316/99464
Rights: openAccess
Appears in Collections:UC - Dissertações de Mestrado

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