Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/10316/99449
Title: O azeite à mesa de família brasileiras imigrantes em Portugal: Património e Identidade Alimentares
Other Titles: Olive Oil at the table of brazilian immigrant families in Portugal: Food Heritage and Identity
Authors: Santos, Luanda Batista Demarchi dos
Orientador: Soares, Carmen Isabel Leal
Keywords: Azeite; Azeite em Portugal; Imigrantes brasileiros; Identidade alimentar; Patrimônio alimentar; Olive oil; Olive oli in Portugal; Brazilian immigrants; Food identity; Food heritage
Issue Date: 7-Dec-2021
Serial title, monograph or event: O azeite à mesa de família brasileiras imigrantes em Portugal: Património e Identidade Alimentares
Place of publication or event: Coimbra
Abstract: A alimentação é um dos fatores que constituem a identidade humana. Os gêneros alimentícios, em conjunto com as práticas de comensalidade, a culinária e a dietética, formam um aspecto identitário dos povos, que se misturam a expressões culturais diversas, as quais, por sua vez, cunham uma ligação íntima dos indivíduos com os modos do povo ao qual pertencem. No caso de Portugal e de todo o Mediterrâneo, o azeite é um desses alimentos, que durante milênios prestou-se a usos diversos, além da alimentação, chegando à contemporaneidade quase como um consenso à mesa.O Brasil é bastante influenciado pela cultura mediterrânea, primeiramente por ter sido colônia de Portugal entre os séculos XVI e XIX, mas também por ter recebido relevante massa de imigrantes dos demais países da região durante os séculos XIX e XX. O país também tem como marca, desde o início de sua formação, uma enorme desigualdade social e racial.O presente estudo teve como objetivo investigar as características de identidade alimentar no consumo de azeite por brasileiros que emigraram e vivem atualmente em Portugal, norteado pelas perguntas: de que forma esse consumo associa-se às suas raízes étnicas, sociais e locais? Em que medida e em quais contextos esse consumo é ou se torna um patrimônio alimentar para esse grupo? Tais temas foram avaliados por meio de um questionário com 22 questões aplicado online a um grupo de 303 brasileiros residentes em diferentes regiões de Portugal, o qual possibilitou coletar dados com abordagem qualitativa e análise exploratória.Os resultados mostraram que a escolha, utilização e quantidade de consumo do azeite relacionam-se a fatores sociais como classe, raça/etnia, região do país em que a pessoa foi criada e disponibilidade do produto. Assim, pode-se concluir que a identidade alimentar está profundamente enraizada nas dinâmicas sociais, políticas, culturais e econômicas complexas da humanidade, em especial na ligação entre territórios e no intercâmbio entre as sociedades, sendo que alguns alimentos se assentam como elementos centrais na identidade de grupos humanos e de indivíduos.
Food is one of the factors that differentiate human identity. Foodstuffs, together with commensality, cooking and diet practices, form an identity aspect of people, which are mixed with different cultural expressions, which, in turn, create an intimate connection between individuals and the ways of people to which they belong. In the case of Portugal and the whole of the Mediterranean, olive oil is one of those foods, which for millennia has been used for different purposes, in addition to food, arriving at the present time almost as a consensus at the table.Brazil is strongly influenced by Mediterranean culture, mainly because it was a colony of Portugal between the 16th and 19th centuries, but also because it received a significant mass of immigrants from other countries in the region during the 19th and 20th centuries. Since the beginning of its formation, the country was also marked by enormous social and racial inequalities.This study aims were to investigate the characteristics of food identity in the consumption of olive oil by Brazilians who emigrated and currently live in Portugal, guided by the questions: how is this consumption associated with their ethnic, social and local roots? To what extent and in what contexts is this consumption a food heritage for this group or does it become a food heritage? These themes were evaluated through a questionnaire with 22 questions applied online to a group of 303 Brazilians residing in different regions of Portugal, which enabled the collection of data with a qualitative approach and exploratory analysis.The results showed that the choice, use and amount of olive oil consumption are related to social factors such as class, race/ethnicity, region of the country where the person was raised and availability of the product. Thus, it can be concluded that food identity is deeply rooted in the complex social, political, cultural and economic dynamics of humanity, especially in the connection between territories and in the exchange between societies, with some foods settling as central elements in the identity of human groups and individuals.
Description: Dissertação de Mestrado em Alimentação: Fontes, Cultura e Sociedade apresentada à Faculdade de Letras
URI: https://hdl.handle.net/10316/99449
Rights: openAccess
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