Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/10316/99072
Title: Internship Reports and Monograph entitled “State of the art of the evaluation of mycotoxins in rice: analytical methods, occurrence and detoxification strategies"
Other Titles: Relatórios de Estágio e Monografia intitulada “State of the art of the evaluation of mycotoxins in rice: analytical methods, occurrence and detoxification strategies”
Authors: Santos, Ana Rita Lopes
Orientador: Rico, Ana Maria Martins
Silva, Ana Teresa Sanches
Baptista, Francisco Gonçalo Simões
Keywords: Arroz; Co-ocorrência; Espetrometria de Massas; Micotoxinas; Mitigação; Co-occurence; Mass Spectrometry; Mitigation; Mycotoxins; Rice
Issue Date: 8-Oct-2021
Serial title, monograph or event: Internship Reports and Monograph entitled “State of the art of the evaluation of mycotoxins in rice: analytical methods, occurrence and detoxification strategies"
Place of publication or event: Faculdade de Farmácia da Universidade de Coimbra; Farmácia Central, Coimbra; Laboratórios Basi - Indústria Farmacêutica, Mortágua
Abstract: A prevalência de micotoxinas no meio ambiente está associada à potencial contaminação dos alimentos, principalmente no que respeita aos cereais, o que resulta num inevitável aumento da exposição humana. O arroz, sendo o segundo cereal mais consumido no mundo, constitui uma importante fonte de contaminação por micotoxinas, podendo sercontaminado por várias micotoxinas simultaneamente.Devido à elevada frequência de alertas de contaminação por micotoxinas notificadas pelo portal Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF) da Comissão Europeia, e à publicação de estudos que reportam níveis de micotoxinas acima dos limites regulamentares estabelecidos, este trabalho pretendeu fazer uma compilação de alguns desses estudos erever as principais técnicas utilizadas na deteção e quantificação destes compostos em arroz. Para além disso foi realizada uma revisão dos efeitos tóxicos associados à contaminação por micotoxinas, bem como das técnicas utilizadas atualmente na tentativa de mitigar essa contaminação.Apesar de um grande número de países já ter uma legislação definida com limites máximos definidos, existe ainda um longo caminho a percorrer nesta área, tendo sido este tema considerado uma prioridade pela Autoridade Europeia para a Segurança Alimentar (European Food Safety Authority, EFSA), sobretudo devido à crescente preocupação com asalterações climáticas, que favorecem o desenvolvimento de fungos em alimentos e potenciam a contaminação desses mesmos alimentos por micotoxinas. É necessário um maior número de estudos para poder definir a real exposição da população, bem como as consequências e potenciais sinergismos relacionados com a co-ocorrência de micotoxinas.Este trabalho inclui ainda dois relatórios de estágio, sob a forma de uma análise SWOT, com base nos Estágios Curriculares que realizei em Farmácia Comunitária, na Farmácia Central, e em Indústria Farmacêutica, nos Laboratórios Basi.
The prevalence of mycotoxins in the environment is associated with potential crops contamination, mostly cereals, which results in an unavoidable increase of human exposure. Rice, being the second most consumed cereal worldwide, constitutes an important source of contamination by mycotoxins, since it is usually contaminated with several mycotoxins simultaneously.Due to the increasing number of notifications reported by the Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF) portal of the European Commission, and the publication of studies that reported the occurrence of mycotoxins in levels above the legislated limits, this work intends to compile some of those studies and review the main methods used on the detection and quantification of these compounds in rice. Moreover, the toxic effects associated with mycotoxins contamination were also reviewed, along with the techniques used in order to attempt to minimize that contamination.Although a great number of countries already have defined legislation with specified maximum levels, much more needs to be done, since this thematic was considered by the European Food Safety Authority (EFSA) as a priority, mostly due to the growing concern with climatic changes. Climatic changes are proven to be associated with fungal growth in foodstuffs, leading to mycotoxins’ contamination. Further investigation is still required to establish the real exposition to these contaminants, as well as the consequences and possible synergistic effects due to the co-occurrence of mycotoxins.This work also includes two internship reports, in the form of a SWOT analysis, based on the Curricular Internships that I performed in Community Pharmacy, at Farmácia Central, and in Pharmaceutical Industry, at Laboratórios Basi.
Description: Relatório de Estágio do Mestrado Integrado em Ciências Farmacêuticas apresentado à Faculdade de Farmácia
URI: https://hdl.handle.net/10316/99072
Rights: openAccess
Appears in Collections:UC - Dissertações de Mestrado

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