Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/10316/84455
Title: | Utilização de Antibióticos em Medicina Veterinária e a Emergência de Resistência Bacteriana | Other Titles: | Use of Antibiotics in Veterinary Medicine and the Emergence of Bacterial Resistance | Authors: | Ferreira, Paula Filipa de Sousa | Orientador: | Cardoso, Ana Filipa Pena, Angelina Lopes Simões Lameira, Maria Margarida |
Keywords: | Antibiótico; Resistencia antibacteriana; Medicina veterinária; Ambiente; Cadeia-alimentar; Antibiotic; Antibacterial resistance; Veterinary medicine; Environment; Food chain | Issue Date: | 26-Sep-2018 | Serial title, monograph or event: | Utilização de Antibióticos em Medicina Veterinária e a Emergência de Resistência Bacteriana | Place of publication or event: | FFUC; FArmácia Alvalade e Hospital Cuf.Descobertas | Abstract: | Apesar da legislação atual relativa ao uso de antibióticos em animais, com o objetivo final de diminuição da resistência bacteriana, esta continua a constituir um problema grave de Saúde Pública.Neste trabalho o grande objetivo passou pela exaustiva análise de dados científicos disponíveis, tendo sido analisados dados de consumo de antibióticos em medicina veterinária, a ocorrência de antibióticos no ambiente e o consumo global de carne. Entre as principais conclusões destaca-se a elevada relação entre os diferentes dados analisados, o que indicia que o elevado consumo de antibióticos em medicina veterinária promove a emergência e disseminação da resistência bacteriana. Dadas as conclusões, atualmente existem já ações, ao nível da UE, que promovem o uso racional de antibióticos, com a finalidade de reduzir o seu consumo, bem como diminuir o seu impacto na cadeia alimentar. Despite the actual laws concerning the use of antibiotic on animals, aiming to reduce the antibacterial resistance, it continues to be a serious problem to the public healthcare.In this work, the main goal was to analyze the current literature and data available about this topic, where data such as the antibiotic consume in animals, the persistence of antibiotics in the environment and the global consume of meat were analyzed. Between the main conclusions it is important to underline the huge relationship among the different data, which indicates that the huge verified consume of antibiotics in animals promotes the dissemination of antibacterial resistance on humans. Having this in consideration, nowadays there are already some actions, by the EU, that promote the rational use of antibiotics aiming to reduce its consume as well as reducing the total impact on the food chain. |
Description: | Relatório de Estágio do Mestrado Integrado em Ciências Farmacêuticas apresentado à Faculdade de Farmácia | URI: | http://hdl.handle.net/10316/84455 | Rights: | openAccess |
Appears in Collections: | UC - Dissertações de Mestrado |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Paula ferreira Final.pdf | 2.46 MB | Adobe PDF | View/Open |
Google ScholarTM
Check
This item is licensed under a Creative Commons License