Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/10316/81419
Title: A Alimentação dos Mineiros na Época Áurea do Volfrâmio em Arouca
Other Titles: The diet of miners in the golden age of wolfram in Arouca
Authors: Braga, Luis Carlos Duarte 
Orientador: Cascão, Rui de Ascensão Ferreira
Keywords: Tungsténio / Volfrâmio; Arouca; Minas / Rush Mineiro; Alimentação; Escassez Alimentar; Tungsten / Wolfram; Arouca; Mines / Mining Rush; Feeding; Food shortage
Issue Date: 26-Jul-2017
Serial title, monograph or event: A Alimentação dos Mineiros na Época Áurea do Volfrâmio em Arouca
Place of publication or event: Arouca
Abstract: A exploração de minério de tungsténio remonta aos inícios do século XX. No entanto é durante as duas Grandes Guerras e a Guerra da Coreia que se intensifica a exploração e transformação deste minério a nível nacional, mas também a nível mundial. A exploração mineira na região de Arouca foi um fator condicionador socioeconómico durante a época áurea da exploração do volfrâmio. Esta atividade levou ao êxodo para terras Arouquenses dos homens, e até de famílias inteiras que viviam da agricultura de subsistência, nutrindo a esperança de algum dia conseguirem melhores condições de vida. Foi a atividade mineira que levou à criação de uma economia paralela, reforçada pela sede de poder económico e pela esperança de enriquecimento rápido, permitindo alterações aos níveis económico e social, bem como na vida quotidiana dos trabalhadores das minas, nomeadamente na sua alimentação. É neste sentido que a mesma constitui o enfoque deste trabalho: apurar de que forma estas condições únicas proporcionaram alterações na alimentação dos mineiros de Arouca e de que forma, durante todos os anos analisados, o ato de comer foi moldado em função de todos os acontecimentos históricos.A exploração de minério de tungsténio remonta aos inícios do século XX. No entanto é durante as duas Grandes Guerras e a Guerra da Coreia que se intensifica a exploração e transformação deste minério a nível nacional, mas também a nível mundial. .
The exploitation of tungsten ore goes back to the beginning of the 20th century. However, it is during the two Great Wars and the War of the Korea that the exploration and transformation of this ore intensifies not only at national level, but also worldwide.Mining in the Arouca region was a socioeconomic conditioning factor during the golden age of the exploitation of the wolfram. This activity led to the exodus of men to territory of Arouca, and even entire families who lived of subsistence agriculture, and thus fueling hope that someday they would have better living conditions. It was the mining activity that led to the creation of a parallel economy, reinforced by the status of economic power and the hope of rapid enrichment, allowing changes in economic and social levels, as well as in the daily lives of mine workers, especially their food. It is in this sense that food is the focus of this work: to determine how these unique conditions provided changes in the diet of Arouca miners and how, during all the analysed years, the act of eating was shaped by historic events. .
Description: Dissertação de Mestrado em Alimentação: Fontes, Cultura e Sociedade apresentada à Faculdade de Letras
URI: https://hdl.handle.net/10316/81419
Rights: openAccess
Appears in Collections:UC - Dissertações de Mestrado

Files in This Item:
File Description SizeFormat
Luís Braga_Tese.pdf4.41 MBAdobe PDFView/Open
Show full item record

Google ScholarTM

Check


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons