Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/10316/24928
Title: Avaliação do potencial biotecnológico de micro e macroalgas da flora portuguesa
Authors: Carvalho, Loic Gonçalves de 
Orientador: Pereira, Leonel
Keywords: Macroalgas; Microalgas; Antifúngicos; Antioxidantes; Bifurcariabifurica
Issue Date: 2013
metadata.degois.publication.location: Coimbra
Abstract: A b io t e c no lo gi a d e a l ga s ma r i nha s j á t em o s s e us c o ns id e r áv e i s an os d e ex i s t ên c i a . Come ço u pe l a i nd ús t r i a de a q u a cul tu r a p a r a f i ns a l iment a r e s , t a nto p a r a mi c ro c omo pa r a ma c ro a l ga s , o qu e l ev o u a um d e s en v olv imen to d e t é c n i c a s d e a q u a cul tu r a d e s t e s o r ga ni smo s e q u e a c a bo u po r ab r i r p o r t a s pa r a o ut r a s á r e a s d e i n ve s t i ga ç ã o. As a l ga s ma r i nh a s c ome ç a r am a t e r o s e u i nt e r e s s e n a á r e a f a rma c ê ut i c a e co smé t i c a p e l a di v e r s id a d e d e compo s t os e e f e i tos b io a c t iv os qu e a s me sma s r e v e l am que p o d em s e r os f á rma c os ou os n o vos pr od ut os c o smé t i c os d o fu tu r o. Es t amos a f a l a r de a n t ib a c t e r i a no s , a nt i fú n gi c os , a nt iv i r a i s , a nt i t umo r a i s , a n t ip r ot oz o á r io s , a n t i - i nf l ama t ór io s , a nt i c o a gu l a nt e s , a n t iox i d ant e s , a nt i - e nv e l h e c ime nto , a n t i - i r r i t a nt e s , a n t i - ru ga s , a d e l ga ç an t e s e nt r e o ut r a s p ot e nc i a l i d ad e s . Na á r e a a l imen t a r o us o e ex pl or a ç ã o d a s a l ga s j á r emon t a à c e n t e n a s d e an os , d e sd e qu e c e r t os po v os f a z i am c on sumo di r e c to d e s t e r e cu r so . Ma s a n ív e l in du s t r i a l h á gr a nd e us o d a s a l ga s ma r i nh a s , p r i n c ip a lme nt e em pol i s s a c a r í de os , pi gmen to s e PUFA. As a l ga s ma r i nh a s p od em r e v e l a r - s e e x c e l ent e s f e r r ame nt a s d e b io r r emed i a ç ã o e n e s s e s ent id o, o fu tu r o ap on t a c a d a v e z ma i s o s e u us o p a r a l e lo com ou t r a s a c t ivi d ad e s c omo no r e c e nt e co nc e i to d e aq u a cul tu r a em s i s t ema IMTA. Há a ne c e s s i d ad e de c omp r e e nd e r e ex pl o r a r o po t en c i a l d a s a l ga s e e s t e t r ab a lho vi s a f a z ê - l o em a l ga s d a f lo r a Po r t ugu e s a . O o bj e c t i vo d e s t e t r a ba lh o é av a l i a r a c a p a c ida d e a n t i fú n gi c a e a nt iox id a nt e d os ex t r a to s b ru to s de Codi um t ome nt os um, Gr at e l ou pia tu ru tur u, Bi f ur c ar i a b i fu r c a ta , Fu cus s pi ral i s , Ph ormi dium sp . e Na nn o chl oro ps i s s p. . Pa r a i s s o f o r am f e i t a s amo s t r a ge n s p a r a r e col h a de ma c ro a l ga s e mi c ro a l ga s . No c a so da s mi c r o a l ga s p roc e d e u- s e a i sol ament os p a r a ob t e r cu l t ur a s un i a lga i s em l ab or a tó r io e a pa r t i r d e s t a s ú l t ima s ob t e r b ioma s s a p a r a t e s t a r . Obt i ve r am- s e e x t r a tos , p o r r e c u r s o a solv e nt e s o r gâ ni co s e ex t r a c ç ão a qu os a , e fo r am t e s t ad os o s s e us p ot e n c i a i s an t i fú n gi co s e an t iox i da nt e s . Con c l ui - s e qu e e s t e t r a ba lh o r ev e l a c a p a c i d ad e a nt i ox ida n t e d e G. tu rut ur u, B. b i f ur ca ta e F. s pi ra l i s e c a pa c id ad e an t i fú n gi c a d e B. bi fur c at a.
Ma r i n e a l ga e b iot e c hn olo g y h a s a l r e ad y i t s ye a r s of ex i s t e n c e . I t s t a r t e d wi th t h e aq ua c u l tu r e i nd us t r y f o r food p u rp os e s , in bot h c a s e s ( s e awe e d a n d mi c r o a lga e ) . Th e d e v e l opme nt o f aqu a c ul t u r e t e c hn iq ue s , f o r a l ga e , l e a d t o a n o pen d o or o f n ew r e s e a r c h f i e l ds . Ma r i n e a l ga e s t a r t e d t o ge t in t e r e s t i n th e p h a rma c e ut i c a l a n d co sme t i c f i e ld b e c au s e o f t he d iv e r s i t y o f t h e i r b io a c t i ve e f f e c t s whi c h c an tu r n i nto th e r ap e ut i c d r u gs a nd c osme t i c pr od u c t s o f th e f utu r e . We a r e t a l kin g a b ou t an t ib a c t e r i a l , a n t i fu n ga l , a n t iv i r a l , a nt i tumo r , ant ip ro toz o a l , ant i - in f l amma to r y, a n t i co a gu l a nt , ant iox i d ant , an t i - a gi n g, a nt i - i r r i t ant , an t i -wr in kl i n g, s l immin g amo n g oth e r p ot en t i a l i t i e s . Th e u s e a n d ex p lor a t i on of a l ga e i n t h e f oo d f i e ld c ome s f r om hu nd r ed s o f ye a r s a go, s in c e s ome po pul a t io ns us ed th em a s a d i r e c t fo od r e so u r c e . In a n i n d us t r i a l l ev e l t h e r e i s c on s i d e r a bl e u s e o f ma r i n e a lga e f o r th e ex plo r a t io n o f p ol ys a c c h a r i d e s , p i gme nt s a nd PUFA. Ma r i n e a l ga e a l s o s how t h e po s s i bi l i ty t o c o ns i d e r th em a s b io r eme di a t i on to ol s . Fut ur e poi nt s fo r th e i r u s e a l l t oge t h e r wi th s ome ot h e r a c t ivi t i e s , a s in t h e n ew c on c e pt o f th e aq u a cu l tu r e s ys t em IMTA. Th e r e i s t he n e e d to un d e r s t an d an d ex pl o r e t h e p ot en t i a l of a l ga e a nd t hi s wo rk int e nd s to do i t wi t h th os e f rom the Po r t u gu e s e f l or a . Th e ma i n of thi s wor k i s to e v a l ua t e t h e a nt i f u n ga l an d a n t iox i d ant c a p a c i ty o f c r u d e ex t r a c t s f r om Co di um t ome nt os um, Gr at e l ou pia t ur utu ru , Bi fu r ca r ia b i f ur ca ta , Fu c us s pi r al i s , Ph ormi dium sp . e Nan no c hlo ro ps i s sp. . Fo r t ha t c au s e , s ampl i n g wa s pe r f orme d i n or d e r t o ob t a in s e awe ed s an d mi c ro a l ga e . Fo r mi c r o a lga e i s ol a t i on p ro c ed u r e s we r e p e r f orme d i n o rd e r t o ge t u ni a l ga e cu l t ur e s in l a bo r a t or y f o r t he b ioma s s p ro du c t ion n e e de d t o b e t e s t ed . Ex t r a c t s we r e o bt a in e d, t h ro u gh t h e us e o f o r ga ni c s ol ve nt s a nd wa t e r ex t r a c t io ns , a n d we r e t e s t ed fo r th e i r ant i f u n ga l an d a nt i ox ida n t pot e nt i a l . In c o n c l us io n, t hi s wo rk r e ve a l s an t iox i d ant c a p a c i t y f o r G. t ur ut uru , B. b i fu r ca ta a nd F. s pi r al i s a n d ant i fu n ga l c ap a c i t y f o r B. b i f ur ca ta .
Description: Dissertação de mestrado em Biodiversidade e Biotecnologia Vegetal, apresentada ao Departamento Ciências da Vida da Faculdade de Ciências e Tecnologia da Universidade de Coimbra.
URI: https://hdl.handle.net/10316/24928
Rights: openAccess
Appears in Collections:UC - Dissertações de Mestrado
FCTUC Ciências da Vida - Teses de Mestrado

Files in This Item:
File Description SizeFormat
Tese Mestrado Loic Carvalho.pdf24.41 MBAdobe PDFView/Open
Show full item record

Page view(s) 50

712
checked on Nov 6, 2024

Download(s) 10

2,416
checked on Nov 6, 2024

Google ScholarTM

Check


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.