Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/10316/108120
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dc.contributor.authorCorrea, Elizabeth Nappi-
dc.contributor.authorPadez, Cristina Maria Proença-
dc.contributor.authorAbreu, Ângelo Horta de-
dc.contributor.authorVasconcelos, Francisco de Assis Guedes de-
dc.date.accessioned2023-08-11T16:52:23Z-
dc.date.available2023-08-11T16:52:23Z-
dc.date.issued2017-03-30-
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10316/108120-
dc.description.abstractThe objective of this study was to identify the food vendor distribution profile of the city of Florianópolis, Santa Catarina State, Brazil, and investigate its association with the socioeconomic and demographic characteristics of different municipal regions. This descriptive, cross-sectional study obtained the location of food vendors from secondary data from different institutional sources. The density of different types of food vendors per 1,000 inhabitants in each municipal weighted area was calculated. The Kruskal-Wallis test compared the mean density of food vendors and the weighted income areas. The lowest-income regions had the lowest density of butchers, snack bars, supermarkets, bakeries/pastry shops, natural product stores, juice bars, and convenience stores. The identification of these areas may encourage the creation of public policies that facilitate healthy food startups and/or maintenance of healthy food vendors, especially in the lowest-income regions.pt
dc.description.abstractOs objetivos desse estudo foram identificar o perfil de distribuição de comerciantes de alimentos no Município de Florianópolis, Santa Catarina, Brasil, e investigar a associação com as características das diferentes regiões do município. O estudo transversal, descritivo, obteve a localização dos comerciantes de alimentos a partir de dados secundários de diferentes fontes institucionais. Foi calculada a densidade dos diferentes tipos de comerciantes por mil habitantes em cada área ponderada do município. O teste de Kruskal-Wallis foi usado para comparar a densidade média de comerciantes de alimentos com as regiões do município, ponderadas por renda. As áreas de menor renda tiveram a menor densidade de açougueiros, lanchonetes, supermercados, padarias/pastelarias, lojas de produtos naturais, lojas de sucos e lojas de conveniência. A identificação dessas áreas pode incentivar a elaboração de políticas públicas que facilitem empreendimentos novos de comercialização de alimentos saudáveis e/ou a manutenção dos estabelecimentos de alimentos saudáveis, principalmente nas áreas de menor renda.pt
dc.description.abstractLos objetivos de este estudio fueron identificar el perfil de distribución de comerciantes de alimentos en el municipio de Florianópolis, Santa Catarina, Brasil, e investigar la asociación con las características de las diferentes regiones del municipio. El estudio transversal, descriptivo, obtuvo la localización de los comerciantes de alimentos, a partir de datos secundarios de diferentes fuentes institucionales. Se calculó la densidad de los diferentes tipos de comerciantes por 1.000 habitantes en cada área ponderada del municipio. El test de Kruskal- Wallis se usó para comparar la densidad media de comerciantes de alimentos con las regiones del municipio, ponderadas por renda. Las áreas de menor renta tuvieron la menor densidad de carnicerías, bares de aperitivos, supermercados, panaderías/ bocaterías, tiendas de productos naturales, tiendas de zumos y tiendas 24hrs. La identificación de esas áreas puede incentivar la elaboración de políticas públicas que faciliten emprendimientos nuevos de comercialización de alimentos saludables y/o el mantenimiento de los establecimientos de alimentos saludables, principalmente en las áreas de menor renta.pt
dc.language.isoengpt
dc.publisherEscola Nacional de Saude Publicapt
dc.relationresearch grant from the Fundo de Apoio à Manutenção e ao Desenvolvimento da Educação Superior no Estado de Santa Catarinapt
dc.rightsopenAccesspt
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0/pt
dc.subjectProducts Commercept
dc.subjectUrbanizationpt
dc.subjectFoodpt
dc.subjectComercialização de Produtospt
dc.subjectUrbanizaçãopt
dc.subjectAlimentospt
dc.subject.meshBrazilpt
dc.subject.meshCommercept
dc.subject.meshCross-Sectional Studiespt
dc.subject.meshFoodpt
dc.subject.meshGeographypt
dc.subject.meshHumanspt
dc.subject.meshPopulation Densitypt
dc.subject.meshPovertypt
dc.subject.meshSocioeconomic Factorspt
dc.subject.meshStatistics, Nonparametricpt
dc.subject.meshFood Supplypt
dc.subject.meshComercialización de Productospt
dc.subject.meshUrbanizaciónpt
dc.subject.meshAlimentospt
dc.titleGeographic and socioeconomic distribution of food vendors: a case study of a municipality in the Southern Brazilpt
dc.title.alternativeDistribuição geográfica e socioeconômica de comerciantes de alimentos: Um estudo de caso de um município no Sul do Brasilpt
dc.title.alternativeDistribución geográfica y socioeconómica de comerciantes de alimentos: Un estudio de caso de un municipio en el sur de Brasilpt
dc.typearticle-
degois.publication.firstPagee00145015pt
degois.publication.issue2pt
degois.publication.titleCadernos de Saude Publicapt
dc.peerreviewedyespt
dc.identifier.doi10.1590/0102-311X00145015pt
degois.publication.volume33pt
dc.date.embargo2017-03-30*
uc.date.periodoEmbargo0pt
item.fulltextCom Texto completo-
item.openairecristypehttp://purl.org/coar/resource_type/c_18cf-
item.languageiso639-1en-
item.openairetypearticle-
item.cerifentitytypePublications-
item.grantfulltextopen-
crisitem.author.researchunitCIAS - Research Centre for Anthropology and Health-
crisitem.author.orcid0000-0002-1967-3497-
Appears in Collections:I&D CIAS - Artigos em Revistas Internacionais
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