Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/10316/107289
Title: Inovações sociais para a utilização sustentável da água: Experiências de pequena escala em Lajedo de Timbaúba (Brasil) e Tamera (Portugal)
Other Titles: Social innovations for sustainable water use: Small-scale experiences in Lajedo de Timbaúba (Brazil) and Tamera (Portugal)
Authors: Rodrigues, Maria da Conceição Alves
Nogueira, Carla
Pinto, Hugo
Keywords: Inovação social; Gestão dos recursos hídricos; Comunidades sustentáveis; Brasil; Portugal; Social innovation; Water resources management; Sustainable communities; Sustainable transitions; Brazil; Portugal
Issue Date: 2023
Publisher: DINÂMIA'CET-ISCTE
Project: EAPA_246/2016 
SFRH/BD/117398/2016 
DL57/2016/CP1341/CT0013 
Serial title, monograph or event: Cidades, Comunidades e Territórios
Issue: Spring Sp. Issue
Place of publication or event: Lisboa
Abstract: A água é o recurso mais valioso do planeta. Atualmente, e devido à crise climática, as sociedades contemporâneas são confrontadas com desafios estruturais devido à escassez dos recursos hídricos. As formas de gestão tradicional deste recurso não têm conseguido responder a estes desafios e é, portanto, necessário refletir sobre abordagens socialmente inovadoras que possam contribuir para uma transição sustentável onde a água representa uma dimensão incontornável. Este artigo argumenta que a água deve ser gerida de forma integrada, com a articulação de diferentes atores para que as soluções possam ter em conta especificidades territoriais e necessidades dos indivíduos. Neste sentido, o artigo apresenta dois estudos de caso – a comunidade Lajedo de Timbaúba (Brasil) e a de Tamera (Portugal) – situados em territórios que sofrem recorrentemente com situações de seca para analisar as suas estratégias de retenção e gestão de água, categorizando-as como inovações sociais. A análise revela que estas experiências de pequena escala – definidas como nichos - têm um papel preponderante como locais onde emergem práticas inovadoras com potencial de escalabilidade.
Water is the most valuable resource on the planet. It is the basis of life, fundamental not only for the preservation of ecosystems but also for social well-being. Currently, and due to the climate crisis, contemporary societies are faced with structural challenges due to the scarcity of water resources. Traditional ways of managing this resource have not been able to respond to these challenges. Therefore, it is necessary to reflect on innovative approaches from a social point of view that can contribute to a sustainable transition where water represents an unavoidable dimension. This article argues that water should be managed in an integrated way, with the articulation of different actors so that solutions can take into account territorial specificities and individuals' needs. In this sense, the article mobilises two case studies - the Lajedo de Timbaúba community (Brazil) and the Tamera community (Portugal) - located in territories that recurrently suffer from drought situations to analyse their water retention and management strategies, categorising them as social innovations. The analysis reveals that these small-scale experiences - defined as niches - play a predominant role as places where innovative practices with potential for scalability emerge. However, this potential lacks a set of articulations between different institutional levels to be able to materialise.
URI: https://hdl.handle.net/10316/107289
ISSN: 2182-3030
DOI: 10.15847/cct.28095
Rights: openAccess
Appears in Collections:I&D CES - Artigos em Revistas Internacionais

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