Please use this identifier to cite or link to this item:
https://hdl.handle.net/10316/88829
Title: | Consumo de peixe: benéfico ou prejudicial? | Authors: | Carneiro, Maria João Ferreira | Orientador: | Pena, Angelina Lopes Simões | Keywords: | Alimentos marinhos; Medição de risco; Contaminação de alimentos; Peixes | Issue Date: | Sep-2015 | Place of publication or event: | Coimbra | Abstract: | Contexto O consumo de peixe é recomendável devido aos seus benefícios. No entanto, este
alimento pode também conter diversos contaminantes químicos que constituem um risco para
a saúde pública. De entre estes salienta-se o mercúrio (Hg). O público é confrontado com
relatórios aparentemente discordantes sobre os riscos e benefícios do consumo de peixe,
resultando em polémica e confusão acerca do papel da sua ingestão numa dieta saudável.
Aquisição de Evidência Científica A pesquisa de literatura científica, realizada em metaanálises,
tem o objetivo de melhorar a avaliação dos efeitos benéficos relacionados com o
consumo de peixe versus os efeitos tóxicos resultantes da sua contaminação com Hg,
contribuindo para melhorar a saúde das populações.
Conclusões Para melhores resultados na saúde entre adultos, com base tanto na força da
evidência científica como nas magnitudes potenciais do efeito, os benefícios do consumo de
peixe são superiores aos riscos potenciais. Para as mulheres em idade fértil, as vantagens do
consumo moderado de peixe, com exceção de algumas espécies selecionadas, também
superam os riscos. Context Fish consumption is recommended due to its benefits. However, this food can also contain multiple chemical contaminants that pose a risk to public health. Among these mercury (Hg) stands out. The public is confronted with seemingly conflicting reports about the risks and benefits of fish consumption, resulting in controversy and confusion about the role of their intake in a healthy diet. Scientific Evidence Acquisition A literature survey conducted meta-analyzes, aims to improve the assessment of the beneficial effects associated with the fish consumption versus toxic effects resulting from contamination with Hg, contributing to improve the health of populations. Conclusions For better health outcomes among adults, based on both the strength of the scientific evidence and the potential magnitude of the effect, the benefits of eating fish outweigh the potential risks. For women of childbearing age, the benefits of moderate consumption of fish, except for some selected species, also outweigh the risks. |
Description: | Monografia realizada no âmbito da unidade Estágio Curricular do Mestrado Integrado em Ciências Farmacêuticas, apresentada à Faculdade de Farmácia da Universidade de Coimbra | URI: | https://hdl.handle.net/10316/88829 | Rights: | openAccess |
Appears in Collections: | FFUC- Teses de Mestrado |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Consumo de peixe - Ben+®fico ou Prejudicial.pdf | 29.05 MB | Adobe PDF | View/Open |
Page view(s)
206
checked on Oct 8, 2024
Download(s)
267
checked on Oct 8, 2024
Google ScholarTM
Check
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.