Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/10316/115710
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorSoares, Carmen Isabel Leal-
dc.contributor.authorSilva, Mariana Kilpp-
dc.date.accessioned2024-07-23T22:00:54Z-
dc.date.available2024-07-23T22:00:54Z-
dc.date.issued2024-07-17-
dc.date.submitted2024-07-23-
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10316/115710-
dc.descriptionTese de Doutoramento em Patrimónios Alimentares: Culturas e Identidades apresentada à Faculdade de Letras-
dc.description.abstractThis study aims to explore the relationship between bread and the food identity of Brazilian immigrants in Portugal, taking into account memories and bread consumption before and after migration. Given the prominence of the Brazilian community in Portugal and the gap in research on the role of bread in the memories and food identities of these immigrants, the study was designed to address this gap and understand the dimensions of their food social spaces. The overall objective was to analyze the role of bread in the construction of the food identity and heritage of Brazilians residing in Portugal. The methodology involved a literature review followed by mixed methods – quantitative and qualitative – in three distinct stages. Stage A included a bibliographic survey of Portuguese and Brazilian cooking and baking books to analyze bread associated with national identities. In Stage B, a quantitative approach involved a field survey with questionnaires administered to 401 Brazilian immigrants. Stage C, qualitative in nature, comprised interviews with 12 participants selected from Stage B, seeking a deeper understanding of the issues, followed by content analysis. The results indicated that bread plays a central role in constructing the food identity and heritage of Brazilian immigrants in Portugal, going beyond its basic nutritious function and incorporating deep symbolic values. Food socialization resulted in the adoption of dietary habits perceived as their own, even in a migratory context. While open to new food experiences, immigrants continue to perpetuate the memory and nostalgia of bread considered as heritage, providing comfort and preserving their identity. This research emphasized the cultural and emotional importance of bread in the migration experience, contributing to a broader understanding of the food and identity phenomena among these immigrants.eng
dc.description.abstractEste estudo visa explorar a relação entre o pão e a identidade alimentar dos imigrantes brasileiros em Portugal, considerando as memórias e o consumo de pães antes e após a migração. Dada a proeminência da comunidade brasileira em Portugal e a lacuna em pesquisas sobre o papel do pão nas memórias e identidades alimentares desses imigrantes, a pesquisa foi projetada para abordar essa lacuna e entender as dimensões dos espaços sociais alimentares. O objetivo geral consistiu em analisar o lugar do pão na construção da identidade e do património alimentares de brasileiros residentes em Portugal. Diante do exposto, a metodologia incluiu uma revisão bibliográfica, seguida de métodos mistos – quantitativos e qualitativos – em três etapas distintas. A Etapa A envolveu um levantamento bibliográfico de livros de culinária e panificação portugueses e brasileiros para analisar pães associados às identidades nacionais, enquanto a Etapa B, quantitativa, incluiu uma pesquisa de campo com questionários aplicados a 401 imigrantes brasileiros. A Etapa C, qualitativa, consistiu em entrevistas com 12 participantes selecionados da Etapa B, buscando uma compreensão mais profunda das questões, seguida de uma análise de conteúdo. Os resultados indicaram que o pão desempenha um papel central na construção da identidade e do património alimentar dos imigrantes brasileiros em Portugal, transcendendo sua função nutritiva básica e incorporando valores simbólicos profundos. A socialização alimentar resultou na adoção de hábitos alimentares percebidos como próprios, mesmo em um contexto migratório. Os imigrantes, embora abertos a novas experiências alimentares, perpetuam a memória e a nostalgia dos pães considerados património, proporcionando conforto e preservando a identidade. Essa pesquisa destacou a importância cultural e emocional do pão na experiência migratória, contribuindo para o entendimento mais amplo dos fenómenos alimentares e identitários desses imigrantes.por
dc.language.isopor-
dc.rightsembargoedAccess-
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/-
dc.subjectIdentidade Alimentarpor
dc.subjectImigrantes brasileirospor
dc.subjectPanificação brasileirapor
dc.subjectPatrimónio Alimentarpor
dc.subjectPãopor
dc.subjectBrazilian bakingeng
dc.subjectBrazilian immigrantseng
dc.subjectBreadeng
dc.subjectFood Heritageeng
dc.subjectFood Identityeng
dc.titleO Pão na Memória, Identidade e Património Alimentar de imigrantes Brasileiros em Portugalpor
dc.title.alternativeThe Bread in Memory, Identity and Food Heritage of Brazilian immigrants in Portugaleng
dc.typedoctoralThesis-
degois.publication.locationFLUC-
degois.publication.titleO Pão na Memória, Identidade e Património Alimentar de imigrantes Brasileiros em Portugalpor
dc.date.embargoEndDate2026-07-17-
dc.peerreviewedyes-
dc.date.embargo2026-07-17*
dc.identifier.tid101680813-
dc.subject.fosHumanidades::Outras humanidades-
thesis.degree.disciplineHumanidades-
thesis.degree.grantorUniversidade de Coimbra-
thesis.degree.nameDoutoramento em Patrimónios Alimentares: Culturas e Identidades-
uc.degree.grantorUnitFaculdade de Letras-
uc.degree.grantorID0500-
uc.contributor.authorSilva, Mariana Kilpp::0000-0003-4794-2911-
uc.degree.classificationAprovado com Distinção e Louvor-
uc.date.periodoEmbargo730-
uc.degree.presidentejuriFigueiredo, Albano António Cabral-
uc.degree.elementojuriLuque, Francisco Xavier Medina::0000-0002-8067-355X-
uc.degree.elementojuriRibeiro, Cilene da Silva Gomes::0000-0002-1899-4408-
uc.degree.elementojuriDomingos, Nuno Miguel Rodrigues::0000-0003-1616-6710-
uc.degree.elementojuriSoares, Carmen Isabel Leal-
uc.degree.elementojuriDias, Paula Cristina Barata-
uc.contributor.advisorSoares, Carmen Isabel Leal-
uc.contributor.emailuc2019143352@student.uc.pt-
item.fulltextCom Texto completo-
item.grantfulltextembargo_20260717-
item.languageiso639-1pt-
item.cerifentitytypePublications-
item.openairetypedoctoralThesis-
item.openairecristypehttp://purl.org/coar/resource_type/c_18cf-
Appears in Collections:UC - Teses de Doutoramento
Files in This Item:
File SizeFormat Login
Tese_Mariana_Kilpp_final_JAN 2024.pdf7 MBAdobe PDFEmbargo Access    Request a copy
Show simple item record

Page view(s)

60
checked on Oct 2, 2024

Download(s)

4
checked on Oct 2, 2024

Google ScholarTM

Check


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons