Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/10316/36951
Title: Arquitectura sensorial : o tacto para a fruição do espaço arquitectónico
Authors: Lourenço, Maria Marta Fernandes 
Orientador: Bandeirinha, José António
Coelho, Carolina
Keywords: arquitectura; fruição sensorial; tacto; pele; percepção; háptico; Architecture; sensory fruition; sense of touch; skin; perception; haptic
Issue Date: Sep-2016
Place of publication or event: Coimbra
Abstract: O objectivo deste trabalho é compreender a importância da dimensão sensorial táctil na experiência espacial da Arquitectura, esclarecendo, dentro da dimensão disciplinar arquitectónica do tema, quais são os métodos e ferramentas utilizadas no processo de projecto para o desenvolvimento de espaços estimulantes do ponto de vista táctil. Procura-se reflectir sobre as ligações sensíveis entre o espaço e o fruidor, bem como o modo como as suas características podem proporcionar diferentes experiências espaciais. O desenvolvimento deste trabalho prossegue sob duas vertentes, teórica e prática, procurando reflectir sobre o assunto a partir de fontes bibliográficas relevantes, analisando igualmente casos de estudo que fazem da dimensão táctil uma intenção de projecto, bem como obras em que o estímulo do tacto seja feita em consequência de outras premissas projectuais.
This thesis aims to understand the importance of tactile dimension on architecture’s spatial experience, clarifying, within the architectural discipline, what are the tools and methods used in the design in order to develop stimulant spaces from the tactile point of view. This paper also seeks to reflect on the sensitive links between space and its user, as well as how its features can provide different spatial experiences. The development of this work proceeds in two parts, theoretical and practical, seeking to reflect on the subject from relevant literature sources, and also analyzing not only cases studies that make tactile dimension a design intention, but also projects in which the tactile stimulation is made as a result of other design assumptions.
Description: Dissertação de Mestrado Integrado em Arquitectura apresentada à Faculdade de Ciências e Tecnologia da Universidade de Coimbra.
URI: https://hdl.handle.net/10316/36951
Rights: openAccess
Appears in Collections:UC - Dissertações de Mestrado
FCTUC Arquitectura - Teses de Mestrado

Files in This Item:
File Description SizeFormat
ARQUITECTURA SENSORIAL - Marta Lourenço.pdf25.11 MBAdobe PDFView/Open
Show full item record

Page view(s) 5

1,636
checked on Mar 26, 2024

Download(s) 10

2,663
checked on Mar 26, 2024

Google ScholarTM

Check


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.